ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  |   ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ |       Tel: +30 24260 23114, +30 24260 23158

rigas

Το σχολείο του Ρήγα ή Ελληνομουσείο όπως είναι γνωστό ήταν το αρχαιότερο σχολείο του Πηλίου. Σ' αυτό μαθήτευσαν μεταξύ άλλων ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρ. Κωνσταντάς, ο Ζαγοριανός Καλλίνικος Λαπάτης (Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) και ο βάρδος του Ελληνισμού Ρήγας Φεραίος. Η Βιβλιοθήκη του διαθέτει περί τα 18.000 βιβλία.

Το χωριό παρέμεινε σχεδόν απάτητο από τους Τούρκους και έφτασε σε μέγιστη ακμή το 17ο και 18ο αι. αναπτύσσοντας κυρίως μεταξοκαλλιέργειες και βιοτεχνίες υφασμάτων. Παράλληλα οι Ζαγοριανοί έφτασαν να έχουν ολόκληρο στόλο από καράβια και με λιμάνι το Χορευτό ανέπτυξαν ένα εύρωστο θαλάσσιο εμπόριο. Εδώ γεννήθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άντρες όπως ο Πατριάρχης Καλλίνικος Γ', ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, οι εθνικοί ευεργέτες Αλεξ. Πάντος, και Δημ. Πολυμέρης που διέθεσε την περιουσία του μεταξύ άλλων για την κατασκευή οδικού δικτύου στο Πήλιο.

Εντυπωσιακότατα είναι βέβαια και τα αρχοντικά του 17ου και 18ου αι. όπως Κασσαβέτη, Πρίγκου και του ποιητή Πέτρου Μάγνη. Από τις εκκλησίες σημαντικότερη είναι η βυζαντινή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1765. Ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα το τέμπλο, ο άμβωνας και το δεσποτικό αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. Έργα Ηπειρωτών μαστόρων είναι οι βασιλικές Αγίας Παρασκευής και Αγίας Κυριακής (18ος αιώνας) Ενδιαφέρουσες επίσης είναι οι μαρμάρινες κρήνες του Δεσπότη και του Κράλλη, η σκεπαστή κρήνη Σεβαστούς και η κρήνη Νηϊάδων Νυμφών στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στις 8 Αυγούστου γιορτάζεται με πανηγύρι η μνήμη του Πηλιορείτη Αγίου Τριανταφύλλου.

Το σχολείο του Ρήγα ή Ελληνομουσείο όπως είναι γνωστό ήταν το αρχαιότερο σχολείο του Πηλίου. Σ' αυτό μαθήτευσαν μεταξύ άλλων ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρ. Κωνσταντάς, ο Ζαγοριανός Καλλίνικος Λαπάτης (Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως) και ο βάρδος του Ελληνισμού Ρήγας Φεραίος. Η Βιβλιοθήκη του διαθέτει περί τα 18.000 βιβλία.Το χωριό παρέμεινε σχεδόν απάτητο από τους Τούρκους και έφτασε σε μέγιστη ακμή το 17ο και 18ο αι. αναπτύσσοντας κυρίως μεταξοκαλλιέργειες και βιοτεχνίες υφασμάτων. Παράλληλα οι Ζαγοριανοί έφτασαν να έχουν ολόκληρο στόλο από καράβια και με λιμάνι το Χορευτό ανέπτυξαν ένα εύρωστο θαλάσσιο εμπόριο. Εδώ γεννήθηκαν σπουδαίοι πνευματικοί άντρες όπως ο Πατριάρχης Καλλίνικος Γ', ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, οι εθνικοί ευεργέτες Αλεξ. Πάντος, και Δημ. Πολυμέρης που διέθεσε την περιουσία του μεταξύ άλλων για την κατασκευή οδικού δικτύου στο Πήλιο.Εντυπωσιακότατα είναι βέβαια και τα αρχοντικά του 17ου και 18ου αι. όπως Κασσαβέτη, Πρίγκου και του ποιητή Πέτρου Μάγνη. Από τις εκκλησίες σημαντικότερη είναι η βυζαντινή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1765. Ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα το τέμπλο, ο άμβωνας και το δεσποτικό αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης. Έργα Ηπειρωτών μαστόρων είναι οι βασιλικές Αγίας Παρασκευής και Αγίας Κυριακής (18ος αιώνας) Ενδιαφέρουσες επίσης είναι οι μαρμάρινες κρήνες του Δεσπότη και του Κράλλη, η σκεπαστή κρήνη Σεβαστούς και η κρήνη Νηϊάδων Νυμφών στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στις 8 Αυγούστου γιορτάζεται με πανηγύρι η μνήμη του Πηλιορείτη Αγίου Τριανταφύλλου.Η Ζαγορά υπήρξε ένας από τους βασικούς εκπαιδευτικούς πόλους και σπουδαίο πνευματικό κέντρο του Πηλίου από τις αρχές του 18ου αι.. Το πρώτο σχολείο της Ζαγοράς λειτουργούσε στο μοναστήρι Σωτήρα. Με την ανάπτυξη του χωριού δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερο σχολείο. Έτσι στον περίβολο του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου στήθηκε στα 1702 ή κατ' άλλους στα 1712 το νέο σχολείο το οποίο από το 1777 και μετά, με την στήριξη του Πατριάρχη Καλλίνικου Γ' και του ξενιτεμένου εμπόρου Γιάννη Πρίγκου, ανακαινίστηκε και έγινε σχολείο ανώτερης βαθμίδας γνωστό σήμερα και σαν "Ελληνομουσείο Ζαγοράς